Bij Duo for a Job begeleiden 50plussers jongeren naar een job (video)

BORGERHOUT – Het kantoor van de organisatie Duo for a Job bevindt zich in de Eliaertsstraat 20 in Borgerhout. Daar worden werkzoekenden tussen 18 en 33 jaar met migratieroots van buiten de EU aan vrijwillige mentoren ouder dan 50 jaar gekoppeld. Die vrijwilligers ontvangen een grondige opleiding om hun ‘mentee’ zes maanden lang één-op-één te ondersteunen in de zoektocht naar werk of studies.

Mooie cijfers

Deze aanpak zorgt er voor dat na een traject van zes maanden 1 op 3 jongeren een duurzame job vindt. Dat wil zeggen: tewerkstelling met een contract van minimaal 3 maanden. Een jaar later is de helft van de jongeren aan het werk. “Reken daarbij jongeren die de weg vinden naar een opleiding of professionele stage, dan leidt een DUO-mentortraject voor meer dan 70% van de deelnemers tot een positief resultaat,” zegt Joris De Ceuster van Duo for a Job Antwerpen.  

Gestart in Brussel

Duo for a Job startte in 2013 succesvol in Brussel en is vandaag actief in 17 steden in België, Nederland en Frankrijk. Intussen begeleidde de organisatie in Antwerpen meer dan 700 jongeren en beschikt ze over een pool van 300 ervaren mentoren. Die intensieve ondersteuning door een vrijwillige mentor werpt vruchten af.

Max en Anne

Dat blijkt ook uit de getuigenis van mentor Anne die mentee Max op weg naar een job zette. “Ik ben ongelofelijk blij dat hij het zo goed stelt. En dat hij toch een heel grote stap heeft kunnen zetten naar zijn toekomst toe,” vertelt Anne fier. Ze was als docent beeldende kunsten aan Sint Lucas een ideale match voor Max die een passie heeft voor film & theater. Max kreeg na een opleidingstraject een vast contract als schrijnwerker bij een bedrijf dat decors en museumtentoonstellingen creëert en installeert, onder andere voor het MoMu en Tomorrowland.

Max is enorm blij met de steun die hij van Anne kreeg. Maar ook Vera hielp mee zoeken. “Ik zat ooit zelf in een Duo for a Job traject en ben nu de office manager van de organisatie in Antwerpen. Toevallig had ik een vacature gezien waarvan ik dacht: “Dit is iets voor Max!”, legt Vera uit.

May en Mawda

May was in 2019 de mentor van Mawda. Tijdens hun duo-traject bouwden ze een duurzame band op. Ze hebben nog steeds veel contact met elkaar. Hun traject leidde niet direct tot een job maar wel tot een opleiding. “We zijn inderdaad met haar CV bezig geweest en met solliciteren. Maar ik denk dat het ook heel belangrijk is geweest om vertrouwen te krijgen en ook echt op zoek te gaan naar: wat wil ik nu eigenlijk echt,” vertelt May. Dankzij dat vertrouwen en de coaching door May besefte Mawda dat ze een opleiding wilde volgen. Die opleiding heeft ze met succes afgerond. Ze start nu met solliciteren, gewapend met de tips uit haar duo-traject. “Maar wat belangrijk is bij Duo for a Job, dat is de sociale kant. Het is meer dan werk of een job zoeken. Dit is sociaal netwerken,” vertelt ze.  

Feest

Duo for a job viert deze week haar vijfjarig bestaan in de provincie Antwerpen. Tegelijkertijd opent de organisatie een nieuwe vestiging in Turnhout, na Antwerpen en Mechelen het derde kantoor in de provincie Antwerpen. Meer info op www.duoforajob.be.

 

Duo for a Job Eliaertsstraat Borgerhout TV VDABDuo for a Job Eliaertsstraat Borgerhout TV VDABDuo for a Job Eliaertsstraat Borgerhout TV VDABDuo for a Job Eliaertsstraat Borgerhout TV VDABDuo for a Job Eliaertsstraat Borgerhout TV VDABDuo for a Job Eliaertsstraat Borgerhout TV VDABDuo for a Job Eliaertsstraat Borgerhout TV VDABDuo for a Job Eliaertsstraat Borgerhout TV VDAB