Mensen met een handicap voeren actie (video)

ANTWERPEN/BORGERHOUT - In Antwerpen, Gent, Leuven, Turnhout, Brugge en Hasselt hebben mensen met een handicap energierepen uitgedeeld aan voorbijgangers. “Omdat het de mensen met een handicap veel energie kost om een rol op te nemen in de maatschappij,” legt Lien Van de Wiel van Absoluut vzw uit.  

Drie ambassadeurs

De campagne heet ’Dakantochnie? Dakanwel!’. Ze heeft drie ambassadeurs en zij leggen uit wat er zo al niet kan. Nick Tijssen heeft een arbeidshandicap: “De actie heet inderdaad “Dakantochnie?”. Want dakantochnie.., ik ben al twintig jaar op zoek naar werk. Dat is echt hopeloos gewoon. Dat kan niet!”

Joyce Van Noten heeft dwerggroei. Zij legt uit welke moeilijkheden zij hierdoor in het dagelijkse leven ondervindt.  “In de supermarkt, de zelfscankassa’s, ik kan niet aan de schermen aan. Bij bankautomaten kan ik niet aan de schermen aan. Treinen zijn vaak niet aangepast, veel te hoog of perrons te laag.

Jonas Baert praat moeilijk en is slecht te been waardoor hij vaak in een rolstoel zit. Voor hem kan het niet dat hij al negen jaar aan het studeren is terwijl hij alleen wil gaan wonen en gaan werken. “Maar ik kan alleen maar de nodige hulp krijgen van mijn ouders omdat ik momenteel nog geen persoonsvolgende budget heb,” zegt hij.

Oproep aan de politici

De actievoerders roepen de volgende Vlaamse regering op om deze problemen aan te pakken. “Als je vandaag een handicap hebt dan word je geconfronteerd met tal van problemen op het vlak van mobiliteit. Denk maar aan de bus nemen of de trein. Dat is heel moeilijk, dat gaat niet. Maar wij zeggen dat als je de samenleving zo aanpast dat mensen dat wel kunnen doen. Dan krijg je een veel rijkere samenleving. Wij zeggen dat het wel kan. Maar we vragen aan de toekomstige politici, dus aan de volgende regering, om hier dringend werk van te maken,” pleit Dave Ceule van de organisatie Onafhankelijk Leven.

Zeven organisaties

Aan de campagne ‘Dakontochnie? Dakanwel!’ nemen zeven verschillende organisaties voor mensen met een handicap deel. Dat zijn: Absoluut vzw - https://www.absoluutvzw.be/, Dito vzw - https://www.ditovzw.be/ Kando - https://kando.be/ , Konekt - https://konekt.be/nl , Onafhankelijk Leven - https://www.onafhankelijkleven.be/ SOM, de federatie van sociale ondernemingen - https://www.som.be/ ,Vlaams Welzijnsverbond - https://www.vlaamswelzijnsverbond.be/

Meer informatie: