Vrijspraak voor dodelijke messteek in Borgerhout

BORGERHOUT – In november vorig jaar hadden Omar Ben Allah (36) en Mohamed B. (27) op het Koxplein in Borgerhout ruzie met elkaar met als resultaat een vechtpartij. Omar verwondde toen Mohamed met een beitel in het aangezicht. Mohamed verliet het plein en ging naar een kraakpand in de Sterlingerstraat in Borgerhout om de nacht door te brengen.

Slagersmes

Enkele uren later drong Omar het kraakpand binnen en stormde hij met een slagersmes in de hand naar boven. Met dat mes stak hij Mohamed in de buik. Mohamed verweerde zich. Hij trok het mes uit zijn buik en stak Omar ermee in de lies. Daarbij werd de dijslagader geraakt waardoor Omar enkele minuten later overleed.

Wettige zelfverdediging

Volgens het openbaar ministerie wilde Mohamed zijn belager niet doden en had het slachtoffer de fatale messteek zelf uitgelokt. De verdediging pleitte de vrijspraak op basis van de wettige zelfverdediging. De rechtbank volgde het pleidooi van de verdediging en oordeelde dat Mohamed B. uit wettige zelfverdediging gehandeld had.

Vrijspraak

Volgens strafrechter Luc Potargent was de beklaagde Mohamed B. in de overtuiging dat zijn leven in gevaar was. “Hij was eerder die dag al aangevallen en verkeerde door de messteek in de buik in levensgevaar. Een nieuwe aanval van het slachtoffer was hem wellicht fataal geworden.” aldus Potargent.  

De strafrechter sprak vervolgens Mohamed B. over de hele lijn vrij. Mohamed zat gedurende zes maanden in voorarrest.

Vrijspraak voor dodelijke messteek in Borgerhout