Unieke expo over hamamcultuur in Marokko en Antwerpse badhuizen (video)

BORGERHOUT -  In Marokko zijn de hamam en de oosterse badcultuur al honderden jaren een begrip. Mannen en vrouwen komen er om zich te wassen. “Het gaat niet alleen over zich wassen. Maar ook over zichzelf ontspannen,” vertelt Malikka Bouaissa, de curator van expo “Hammam Steaming Stories”. “De sociale functie van de hamam is belangrijk. Het in gesprek gaan met de mensen. Eigenlijk is dit zelfzorg, iets wat vandaag de dag een belangrijk thema is,” voegt ze eraan toe.  

Onder druk in Marokko

Maar in Marokko zijn de hamams stilaan aan het verdwijnen. “Ze worden overgenomen door grote wellness complexen en saunacentra die vaak verbonden zijn aan moderne hotels.  En ja, de meeste mensen hebben ook een douche of een bad thuis. Dus, naar de hamam gaan wordt steeds minder en minder,” legt Malikka uit.  

Heropleving in Europa

Maar in Europa en in het Westen is de hamam aan het heropleven. Antwerpen telt enkele hamams. Eén in de Leeuwerikstraat en één in de Bisschopstraat. En volgens Malikka heeft Sportoase in de Veldstraat een heel moderne hamam. De expo besteedt trouwens ruime aandacht aan de Antwerpse badhuizen van vroeger.

Tot 23 maart

Wie meer wil weten over de geschiedenis van hamams en badgewoontes in verschillende culturen kan nog tot 23 maart terecht op de expo Hammam, Steaming Stories in Borgerhout, Turnhoutsebaan 92 van dinsdag tot zondag van 10 tot 18u00. Op woensdag van 14 tot 18u00.

Op www.facebook.com/hammamsteamingstories kan je meer informatie vinden over de lezingen, workshops en hamambezoeken.

Projectinformatie

Hammam, Steaming Stories is een project van W-ART vzw in samenwerking met ErfgoedLab Antwerpen, AL.ARTE, Het Oude Badhuis, Sportoase, Universiteit Gent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, ULB, Red Star Line, Darna, De Roma, FMV, hammam Al Maghreb, hammam Elmedina, Riad Nagiba, district Borgerhout & stad Antwerpen.