Buurtbewoners Moorkensplein willen groter park (video)

BORGERHOUT - Zo’n 150 buurtbewoners namen zondagmiddag deel aan een protestactie tegen bouwplannen van de stad Antwerpen in de buurt van het Moorkensplein in Borgerhout.

Nieuwbouw en park

Het Antwerpse stadsbestuur wil aan de hoek Maréestraat, Langstraat en Bakkerstraat een project met nieuwbouw en een park realiseren. In de nieuwbouw komt een bibliotheek, het Huis van het Kind en een crèche. Maar volgens de actievoerders wordt de nieuwbouw groter dan aanvankelijk gepland waardoor het park veel kleiner zal worden.

Buurtbewoners willen inspraak

“In mei, juni zijn er plannen gekomen van de stad zonder inspraak te vragen van de bewoners om hier een park aan te leggen. Volgens ons kunnen die plannen beter!,” zegt Geert De Belder, de woordvoerder van de actievoerders.  

De Belder wil zo snel mogelijk een overleg met de stad. “Wij vragen eventjes een pauze in de procedure. Om dan samen met de bewoners, dus dat de stad Antwerpen samen met de bewoners aan tafel gaat zitten om te bekijken hoe dit beter kan. Hoe het park groter kan zijn. Eventueel zelfs met behoud van die drie functies: bibliotheek, Huis van het Kind en de crèche in nieuwbouw te steken,” legt hij uit.  

Alternatieven

Enkele architecten en stedenbouwkundigen die in de buurt van het Moorkensplein wonen, hebben alternatieve plannen ontwikkeld die meer open en groene ruimte kunnen realiseren. Deze plannen werden tijdens de protestactie aan de buurtbewoners getoond. Ze zijn ook online raadpleegbaar.  

Deftig park

Woordvoerder Geert De Belder onderlijnt dat de nood aan groen in Borgerhout enorm groot is. “Het is hier zo dichtbebouwd, de buurt tussen de Turnhoutsebaan en de Plantin Moretuslei is zo dichtbebouwd, dat wij echt wel smachten naar een deftig park in onze buurt.,” besluit hij. 

Buurtbewoners Moorkensplein willen groter park Borgerhout TV