Fietsstraat Turnhoutsebaan komt er zodra het weer het toelaat (video)

BORGERHOUT – Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters wil zo snel als mogelijk de verkeersveiligheid op de Turnhoutsebaan in Borgerhout verbeteren. Ze wil dit doen door er op korte termijn een fietsstraat van te maken.

Andere visie

Antwerps schepen voor mobiliteit Koen Kennis vindt het voornemen van Peeters ondoordacht en en onveilig. Hij vindt dat een volledige heraanleg van de Turnhoutsebaan nodig is mèt volwaardige en veilige fietspaden.

Niet stil gezeten

De voorbije weken werkte minister Peeters en haar administratie verder aan haar plan van een fietsstraat op de Turnhoutsebaan. “We hebben niet stilgezeten. We hebben samengezeten met de handelaars. We zijn ook gaan kijken waar de beste locaties zijn voor laad- en loszones. We hebben nadien ook een tweede overleg gehad met zowel het district als het stadsbestuur. En nu is het wachten op de beste weersomstandigheden om de rode slemlaag aan te brengen,” zei Peeters aan Borgerhout TV.

Fietsstraat van Kerkstraat tot Stenenbrug

Volgens haar plan wordt de Turnhoutsebaan van de Kerkstraat tot aan Stenenbrug een fietsstraat. “Er komt sowieso een rode slemlaag met daar om de zo veel meter een pictogram van enerzijds een fietsstraatlogo anderzijds van het 30 kilometer per uur logo. Dus dat wordt zeer duidelijk zichtbaar in het straatbeeld. Er komt ook een trajectcontrole. In eerste instantie een mobiele trajectcontrole. Later ook vaste trajectcontroles. En specifiek op vraag van het stadsbestuur komt er ook nog een zevende beveiligde oversteekplaats,” legt ze uit.  

Twistappel

Tussen minister Peeters en de stad Antwerpen kwamen de voorbije maanden overlegmomenten op gang. Maar die gingen niet veel verder dan het uitwisselen van standpunten. Zelfs niet tijdens een face-to-face gesprek met schepen Koen Kennis. De Turnhoutsebaan was plots een twistappel van formaat tussen Peeters en het stadsbestuur.

Op de vraag of de plooien intussen gladgestreken zijn, antwoordde minister Peeters : “Ik denk dat er nooit slechte plooien waren tussen mezelf en het stadsbestuur,”.

Advies van het stadsbestuur

Enkele weken geleden heeft de minister aan het stadsbestuur een advies gevraagd over de plannen van de fietsstraat voor de Turnhoutsebaan. Maar dat advies is niet bindend en zal -indien negatief- de komst van een fietsstraat niet kunnen tegenhouden. “Op dit ogenblik zijn wij als Vlaams Gewest bevoegd voor de Turnhoutsebaan. Het is nog altijd een gewestweg. Wel, ik wil dat er verkeersveiligheid heerst op onze gewestwegen. Dus wat dat betreft maken wij daar werk van,” zei minister Peeters gedecideerd aan Borgerhout TV.  Volgens haar is het enkel nog wachten op goede weersomstandigheden om met de aanleg van de fietsstraat te kunnen starten.

Advies kwam er niet vandaag

Het Antwerpse schepencollege vond vrijdagvoormiddag geen consensus over dit advies en heeft dit punt op de agenda met twee weken verdaagd.

 

Fietsstraat Turnhoutsebaan komt er zodra het weer het toelaat Lydia Peeters Koen Kennis Bart De Wever Claude Marinower Borgerhout TVFietsstraat Turnhoutsebaan komt er zodra het weer het toelaat Lydia Peeters Koen Kennis Bart De Wever Claude Marinower Borgerhout TVFietsstraat Turnhoutsebaan komt er zodra het weer het toelaat Lydia Peeters Koen Kennis Bart De Wever Claude Marinower Borgerhout TVFietsstraat Turnhoutsebaan komt er zodra het weer het toelaat Lydia Peeters Koen Kennis Bart De Wever Claude Marinower Borgerhout TV