Coronatestdorp op Spoor Oost in Borgerhout opent donderdag (video)

di 4 aug 2020 - 09:54 -- redactie

BORGERHOUT – Op Spoor Oost in Borgerhout opent donderdagvoormiddag het testdorp ‘TestCovid’. Sportevenementenorganisator Golazo zorgde voor de opbouw van het testdorp.

Teststraten

Er zijn twee teststraten voor auto’s en één voor voetgangers. Woensdag wordt tijdens een ‘dry-run’ nagegaan of deze drive-in teststraten het verkeer vlot aankunnen. Men wil hier ongeveer 500 testen per dag afnemen. Indien nodig kan er opgeschaald worden tot 4.000 testen per dag.

Donderdag open

Inwoners van de stad Antwerpen kunnen zich vanaf donderdag 9u30 in het testdorp TestCovid laten testen op het coronavirus. Wie zich wil laten testen, mag geen symptomen van corona vertonen. Je moet je vooraf ook registreren op de website www.testcovid.be.

Druk verminderen

De bedoeling van het testdorp is om de grote druk op de eerstelijnshulp te verminderen. Zodat Antwerpse huisartsen, spoeddiensten en laboratoria zich opnieuw volledig kunnen toeleggen op patiënten met COVID-19-symptomen of andere ziekteverschijnselen. Ook zullen bedrijven dankzij het testdorp sneller weten of een medewerker in isolatie moet of weer aan de slag kan. Verder draagt dit systeem bij tot een betere scheiding van mensen met en mensen zonder ziektesymptomen.

4 criteria voor de test

Het nieuwe testdorp is bedoeld voor mensen zónder ziektesymptomen. Wie wél ziekteverschijnselen heeft, dient zijn huisarts te contacteren. Het dorp is níet vrij toegankelijk, maar énkel op afspraak en voor wie aan de volgende vier criteria voldoet:

  1. Een activatiecode gekregen hebben. Die code krijgt men via een contactonderzoeker of automatisch na terugkeer uit een risicogebied.
  2. Geen ziektesymptomen van COVID-19 vertonen.
  3. Wonen in 1 van de 9 districten van de stad Antwerpen, of in de gemeente Borsbeek, Schoten, Stabroek of Wommelgem.
  4. Zich geregistreerd hebben op www.testcovid.be. Op deze site moet men de verkregen activatiecode ingeven, en een aantal vragen beantwoorden. Wie in aanmerking komt, kan vervolgens een afspraak voor het testdorp maken, tot twee dagen in de toekomst.

Na het maken van een afspraak krijgt de aanvrager een e-ticket met QR-code toegestuurd. Die code geeft, samen met een identiteitsbewijs, toegang tot het testdorp.

Drive-in

Het testdorp zelf is vergelijkbaar met een drive-in, een systeem waarbij zoveel mogelijk mensen op korte tijd kunnen geholpen worden. Bij de opstart zijn er drie teststraten: twee voor mensen die met de wagen komen, een voor voetgangers en fietsers. Die laatsten laten hun fiets in de fietsenstalling achter. Vervolgens wandelen ze samen met de voetgangers met voldoende onderlinge afstand door hun straat. Tijdens de testafname zitten ze op een stoel. Automobilisten en hun eventuele passagiers moeten in de wagen blijven zitten tijdens de test. Bij aankomst in het testdorp wordt gecontroleerd of je een geldig ticket en identiteitsbewijs hebt. In de teststraat zelf neemt een verpleegkundige een test af met een neuswisser. Tot slot zorgt een medewerker voor de administratieve afhandeling van het staal. Met de voorspelde hittegolf vanaf 6 augustus, zal de organisatie tijdelijk ook extra maatregelen nemen om de wachtenden en medewerkers tegen de warmte te beschermen.

Uitslag binnen de 24 tot 48 uur

Het staal gaat naar een testlabo georganiseerd door het federaal platform (Biogazelle). In een latere fase gaan de stalen naar een nieuw labo van de Universiteit Antwerpen. De testpersoon kan zijn uitslag binnen de 24 tot 48 uur na de afname raadplegen via www.mijngezondheid.be of via zijn huisarts. Op basis van de uitslag krijgt de geteste persoon gepaste richtlijnen. Wie positief test, moet onmiddellijk zijn huisarts contacteren.

Zeven op zeven

In eerste instantie is het testdorp vanaf donderdag 6 augustus voor een aantal weken zeven dagen op zeven geopend van 9.30 tot 16.30 uur. Daarbij kunnen in een eerste fase naar schatting tussen de 500 en 600 testen per dag worden afgenomen. Afhankelijk van de noden zijn er nog uitbreidingen mogelijk, zowel qua openingsuren als in aantal teststraten.

14 partners

In totaal sloegen 14 partners (stad Antwerpen, de 4 lokale Huisartsenkringen, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen, Universiteit Antwerpen, het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, de provincie Antwerpen, het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, het RIZIV, Mediris en eHealth) de handen in elkaar voor dit initiatief. Golazo zorgt voor de logistieke en operationele ondersteuning. 

sportevenementenbedrijf Golazo, bekend van de Antwerp 10 Miles. sportevenementenbedrijf Golazo, bekend van de Antwerp 10 Miles. sportevenementenbedrijf Golazo, bekend van de Antwerp 10 Miles. sportevenementenbedrijf Golazo, bekend van de Antwerp 10 Miles.