Marc Van Ranst: “We moeten deze golf onder controle krijgen!” (video)

za 25 jul 2020 - 23:07 -- redactie

BORGERHOUT TV: Meneer Van Ranst, toch in Antwerpen!?

MARC VAN RANST: Wel, ja. Even. Ongeveer 50 stappen in Antwerpen. En dan ben ik weer weg. De bedoeling is van geen toeristische uitstappen naar Antwerpen te maken en niet te gaan winkelen. Wanneer je in Antwerpen komt werken dan is dat natuurlijk geen probleem. Antwerpen is een geweldige stad. Iedereen komt daar heel graag. En die gaat binnen een paar maanden nog altijd diezelfde geweldige stad zijn. Dus aan de mensen die toeristische of winkeluitstappen plannen zou ik zeggen van wacht even.

BORGERHOUT TV:  U hebt ook gevolgd dat men in Antwerpen een aantal maatregelen heeft genomen die anders zijn dan op federaal niveau. Wat vindt u van die maatregelen?

MARC VAN RANST: Alles wat er voor zorgt dat we sociale contacten verminderen dat is een stap in de goede richting. Gaat het voldoende zijn? Dat weet ik niet. Dat hangt ook af van de cijfers. Wanneer dat blijft de hoogte in gaan dan gaan er nog andere maatregelen nodig zijn.

Tweede golf

BORGERHOUT TV: Zitten we nu in de tweede golf of aan het begin van de tweede golf?

MARC VAN RANST: We zitten aan het begin van de tweede golf. Wanneer je de vorm van een golf bekijkt dan zitten we nog altijd aan het begin ervan. Maar laat het voor iedereen heel duidelijk zijn..  dit is een tweede golf.

Veiligheidsraad

BORGERHOUT TV: Denkt u dat de veiligheidsraad maandag het voorbeeld van Antwerpen zal volgen?

MARC VAN RANST: Wel, er gaan in ieder geval verstrengingen komen. Ja de tijd van extra maatregelen, daar kom je een beetje aan het einde van wat er kan. En dan moeten een aantal van de verworvenheden, van de dingen die we terug konden doen versoepelingen,  moeten die dan teruggedraaid worden. En dat zal dan gaan over onze sociale contacten. Want dat is natuurlijk de grote drijfkracht achter een epidemie. En dan moet je die epidemie wind uit de zeilen nemen door die sociale contacten op gelijk welke manier, en dat kan door dubbel te verkleinen, maar je moet die sociale contacten naar beneden halen.

Het wordt zwaar

BORGERHOUT TV: Dit wordt wel een zware dobber voor de mensen.

MARC VAN RANST: Een eerste keer dan komt dat onverwacht. Dan is dat een donderslag bij heldere hemel. En dan accepteren mensen dat misschien wat makkelijker. Een tweede keer dan denkt men van..  hmm, hier zijn ze weer. We gaan hier toch door moeten. Wanneer je nu kijkt naar die mondmaskerverplichting op de straten en de winkelstraten. Dan zie je dat een heel groot deel van de mensen dat toch al doet. Mensen weten waarom we de dingen doen. Mensen weten dat we ook niet langer willen doen dan nodig is. Wanneer we een epidemie willen kort houden dan horen we die maatregelen te volgen.

Hoe lang nog?

BORGERHOUT TV: Tegen wanneer zien we het licht aan het einde van deze tunnel?

MARC VAN RANST: Moeilijk te zeggen. Een epidemie dat is een tanker en die stop je niet op een twee drie. Dus wat betekent dat? Wanneer je nu maatregelen neemt dat het effect daarvan ga je spijtig genoeg maar zien binnen 10 dagen, twee weken. Dat betekent dat je door een heel moeilijke periode moet waarbij die cijfers terug omhoog gaan blijven gaan. Tot op het moment dat het effect van die maatregelen ziet. Vanaf het moment dat die curve terug naar beneden gaat, dan pas kan je ongeveer gaan voorspellen wanneer je terug op een normaler niveau gaat zitten.

Wanneer je het mij heel eerlijk vraagt dan ja, dan zijn we een beetje vertrokken van pappen en nat houden tot het weer winter wordt. En dan ja, dan is het perfect mogelijk dat we samen met influenza en alle andere respiratoire virussen dat we dan Covid weer gaan zien terug opduiken. Gaan we dat dan een derde golf noemen? Ik wil er zelfs nog niet op vooruitblikken. We moeten eerst deze tweede golf kunnen onder controle krijgen.

1 september

BORGERHOUT TV: Maar binnen een dikke maand dan starten de scholen terug op 1 september?

MARC VAN RANST: Wel dat is in ieder geval de planning om de scholen terug te starten op 1 september. Ik denk dat dat nog altijd haalbaar is. Maar dan moeten we nu echt wel ons best doen. We hebben ongeveer nog zes weken denk ik. Maar ook niet meer dan dat om deze golf weer naar beneden te krijgen. En dan kunnen we die scholen op een deftige manier starten. Dat hoort een belangrijke motivatie te zijn.

Offerfeest

BORGERHOUT TV: Op het einde van deze maand is er het Offerfeest.

MARC VAN RANST: Ik denk net zoals bij de Ramadan die eigenlijk zeer, zeer goed gegaan is dat we net hetzelfde moeten doen voor het Offerfeest. Dat betekent dat dit eigenlijk terug een feest zou moeten zijn in familieverband en zonder die grote bijeenkomsten. Dus die bubbel van 10 die er nu is in Antwerpen, in alle gemeenten in Antwerpen, ja daar houdt men zich aan.  En ik heb er geen enkele twijfel over dat men dat ook zal doen en dan loopt dit ook weer goed af.

Marc Van Ranst: “We moeten deze golf onder controle krijgen!” Borgerhout TV Corona