Casemanagers helpen bij lokale contact tracing in Borgerhout (video)

za 25 jul 2020 - 11:27 -- redactie

BORGERHOUT TV: Een week geleden hebt u aangekondigd dat u contact tracing zelf zal organiseren in Antwerpen. Hoe staat het daarmee?

GOUVERNEUR BERX: Misschien even ter nuance, wat we vooral doen met het casemanagement is het ondersteunen van kwetsbare patiënten. Mensen die Covid positief getest zijn. Die voorbereiden op het gesprek met de call agent die Vlaanderen heeft aangesteld. Of de field agent wanneer iemand ter plaatse komt.

Vertrouwen

Nu voor sommige mensen wanneer die een telefoon krijgen en vragen krijgen over context, over contacten. Ja, dat is dan toch niet zo vanzelfsprekend als je de context niet kent. Als je de patiënten niet kent. Als je dat vertrouwen niet hebt van mensen. Als ze ook niet goed weten en begrijpen waar het precies over gaat.

Casemanagers

Het kan ook met een taalbarrière te maken hebben. Het kunnen laag geschoolden zijn, mensen die dakloos zijn bijvoorbeeld, moeilijk bereikbaar zijn. En daarom dat huisartsen echt wel zeggen van voor die patiënten, voor die moeilijker te bereiken patiënten, is het van kapitaal belang dat ze daarin ondersteund worden. En dat is wat de casemanager gaat doen.

Thuisisolatie

En ook de isolatie opvolgen. Want wie Covid positief test, die moet in thuisisolatie. Men moet weten wat dat betekent en dat moet ook echt wel opgevolgd worden. Dus die casemanagers gaan wat geregelder contact nemen met mensen. Vragen of ze nog thuis zijn of ze er ook in lukken om die kinderen thuis te houden en dergelijke meer.  En dat is echt, nog eens, ter ondersteuning, ter versterking, complementair met hetgeen wat Vlaanderen opzet.

Casemanagers helpen bij lokale contact tracing in Borgerhout Corona Cathy Berx Borgerhout TV Marc Van Ranst