Marc Van Ranst: “Stijging besmettingen niet alleen in Borgerhout” (video)

zo 19 jul 2020 - 11:10 -- redactie

BORGERHOUT TV: Meneer Van Ranst, er is heel wat te doen rond Borgerhout.

MARC VAN RANST: “Het is natuurlijk niet enkel Borgerhout. We zien besmettingen opduiken een beetje overal in het land. In sommige plaatsen is dat natuurlijk wat meer dan in andere plaatsen. In Borgerhout zijn er een flink aantal gevallen. Wat dit betekent moet onderzocht worden. Dan moeten we de bevolking ook oproepen om daar echt aan mee te doen. Aan de opsporing van de bron. Dat is natuurlijk niet fijn. Dat weten wij ook. Maar het is wel nodig om een dreigende epidemie zo vlug mogelijk te stoppen.”

BORGERHOUT TV: Is er een verklaring waarom dit zich in Borgerhout zo manifesteert?

MARC VAN RANST: “Neen. Men kan diezelfde vraag stellen over waarom is het op het Kiel. Waarom is dat in Temse? Er zijn veel andere plaatsen waar gelijkaardige outbreaks zijn. En dan is het nodig te kijken hoe het komt dat die outbreaks er zijn. Wat is de gemeenschappelijke factor? Soms vindt men die. Soms vindt men die niet. Maar wanneer men die vindt dan is dat belangrijk. Niet zozeer om daar iemand verwijten te gaan sturen. Dat is totaal niet de bedoeling. Maar wel om andere gevallen te kunnen vinden. Zodanig dat die opgespoord kunnen worden. Dat men kan vragen dat die zich isoleren. En op die manier stoppen we allemaal samen een dreigende tweede golf.”

BORGERHOUT TV : Wat vindt u van het initiatief van hier in Antwerpen om zelf die contacttracing te doen?

MARC VAN RANST: “Ik denk dat Antwerpen gezegend is met een wijze gouverneur. Wanneer die de burgemeesters kan motiveren en de mensen van de huisartsennetwerken om daar allemaal samen aan de slag te gaan.. Zij kennen het terrein. Zij weten waar de probleemzones kunnen zijn. Zij kennen de mensen ook. En de mensen genieten ook het vertrouwen van de huisartsen. En vooral omgekeerd. Dus die mensen gaan veel meer vertellen aan die huisartsen dan aan iemand anoniem die van een call center in Brussel belt. Dus ik denk dat dat een verstandig idee is. Men zal dat ook niet heel de winter kunnen volhouden. Want dan hebben die huisartsen heel veel werk met de normale griepepidemie. En dan hopen we dat Covid er niet bij komt. Maar in deze fase, om een halt toe te roepen aan de epidemie, is het gewoon alle hens aan dek. Als die callcenters hadden kunnen werken, dan was dat een prima idee geweest.  Wanneer we nu zien dat die minder dan optimaal werken -wat eigenlijk beter moet- ja dan moeten we nu ook andere initiatieven gaan bekijken. Goed initiatief van Cathy Berx!”

BORGERHOUT TV: Stevent Borgerhout af op een lokale lockdown?

MARC VAN RANST: “Ik denk dat dat heel moeilijk zou zijn. Borgerhout ligt ingebed in Antwerpen. Je kan dat niet zomaar gaan afsluiten. Dat zijn van die cordonachtige toestanden. Daar maken ze films over. Dus dat is moeilijk in te denken. Kan men bepaalde zaken sluiten? Ja, dat waarschijnlijk wel. Dus dat is altijd een mogelijkheid. En dat wil je eigenlijk echt vermijden. Dus nogmaals een oproep aan iedereen om … gewoon werk mee. En wanneer iedereen meewerkt dat is de enige manier om een tweede epidemie te vermijden.”

BORGERHOUT TV: Nog eens heel snel .. welke regels moeten de mensen respecteren?

MARC VAN RANST: “Hou afstand. Zorg dat je die bubbel van 15 respecteert. Dat is per week, dat is niet per dagen! Dat is per week. Maar heel weinig mensen tellen dat. Mensen denken dat alles mag. Vandaag kan ik met tien mensen hier zitten. En morgen met tien anderen. Neen! Dat kan niet! Dat zorgt er voor dat we het virus veel te veel kansen geven. Dus afstand houden. Handen wassen en gewoon gezond verstand gebruiken.”

 

Marc Van Ranst: “Stijging besmettingen niet alleen in Borgerhout” (video)