Twee Antwerpse thuisverplegers besmet met coronavirus (video)

vr 27 mrt 2020 - 10:15 -- redactie

BORGERHOUT - Vijf bewoners van de Borgerhoutse serviceflats De Fontein zijn de voorbije dagen overleden aan het coronavirus. Twee zelfstandige thuisverplegers van patiënten in De Fontein zijn nu ook besmet met corona.

Quarantaine

Aan Borgerhout TV bevestigt de zieke thuisverpleger Adeel Gondal dat hij thuis in quarantaine zit. “Ik heb af en toe koorts en ik heb wel smaakverlies. Maar voor de rest vertoon ik geen symptomen,” zegt Adeel in een videogesprek.  Zijn 28-jarige vrouwelijke collega is er volgens hem erger aan toe. “Zij moet hevig hoesten en regelmatig braken. En ze is ook in ademnood af en toe,” vertelt Adeel.

Serviceflats De Fontein

Adeel werkt als thuisverpleger onder andere in de Borgerhoutse serviceflats De Fontein van Zorgbedrijf Antwerpen. Hij meent dat de sanitaire regels daar tot voor kort niet altijd gerespecteerd werden.

“Tot eergisteren wist mijn collega te vertellen dat er medewerkers van Zorgbedrijf rondliepen zonder maskers en zonder handschoenen. En dat ze zelfs bij de bewoners binnengingen om maaltijden te brengen zonder enige vorm van bescherming. Dat kan niet. Zeker in een situatie zoals nu,” aldus Adeel.

Johan De Muynck, de CEO van het Zorgbedrijf Antwerpen, ontkent dit ten stelligste. “Wij hebben altijd zeer rigoureus de maatregelen van de overheid gevolgd. In het geval men iets moest dragen maar ook in de gevallen wanneer men niets moest dragen,” beklemtoont hij.

“Geen controle op toegang”

In het kader van de coronapreventie mogen de bewoners van de serviceflats in De Fontein intussen niet meer buiten en ook geen bezoek meer ontvangen. Maar volgens Adeel wordt dat niet gecontroleerd. “Familieleden met een sleutel van het appartement van de bejaarde, kunnen binnen. En er is geen enkele vorm van controle.  Zowel niet langs de hoofdingang als langs de andere ingangen die het gebouw heeft,” zegt Adeel.

De CEO van het Zorgbedrijf Antwerpen zegt dat dit niet juist is. “Ik zal dat ten stelligste tegenspreken. Overdag is gedurende 8 à 12 uur iemand van ons aanwezig op de site. Daarnaast kunnen wij via de camera’s -die er omwille van vandalisme staan- ook andere zaken controleren. En indien nodig lopen er ook veiligheidsagenten rond om in de eerste plaats mensen te sensibiliseren. Laat ons heel duidelijk zijn. We moeten mensen sensibiliseren. “Blijf in uw kot, laat niemand binnen!” Maar we moeten niet iemand bestraffen of in gevangenschap zetten, zegt de CEO van het Zorgbedrijf.

Politiebewaking

Op de vraag of het niet beter is om een site met een hoog aantal coronabesmettingen door de politie te laten bewaken, antwoordt De Muynck bevestigend. “Absoluut. Ik denk dat dat in bepaalde gevallen nodig is. Wanneer we in de richting gaan van 30 procent besmetting dan is het misschien toch wel nodig om daar vergaande maatregelen te treffen. Ook politioneel,” zegt De Muynck. Hij voegt er meteen aan toe dat De Fontein vandaag op 5 procent erkende besmettingen zit met een potentieel vermoeden van 10 procent.

Familie Adeel ook besmet?

Intussen zou heel het gezin van Adeel met het coronavirus besmet zijn. “De huisarts heeft aangegeven dat het hoogstwaarschijnlijk is dat mijn vrouw ook corona heeft omdat ze hier met mij woont. Mijn zoon van drie jaar heeft waarschijnlijk ook corona. En mijn andere zoon van anderhalve maand heeft waarschijnlijk ook corona,” vertelt Adeel.

Limburg

“Mijn oudste zoon is intussen bij zijn grootouders ingetrokken in Limburg. Maar mijn vrouw en mijn andere zoon wonen nog hier,” gaat Adeel verder.  

Pakistan

Over zijn schoonouders uit Pakistan is Adeel ook bezorgd. “Ze waren hier op bezoek om de bevalling van mijn vrouw te kunnen meemaken. Waarschijnlijk hebben zij ook het virus opgelopen. Maar intussen zijn zij al terug naar Pakistan vertrokken.

 

Twee Antwerpse thuisverplegers besmet met coronavirus Borgerhout TV covid-19 coronavirus