Gedenkplaat voor Joodse bakker die Antwerps Handje uitvond (video)

do 30 jan 2020 - 17:13 -- redactie

ANTWERPEN/BORGERHOUT – Antwerps schepen voor werk en economie Claude Marinower heeft in de Provinciestraat nummer 179 een gedenkplaat voor de Joodse bakker Jos Hakker onthuld. “Jos Hakker vond in 1934 het Antwerps Handje uit en daarmee is onze stad over heel de wereld bekend geworden,” zei schepen Marinower in zijn gelegenheidstoespraak.

Op de vlucht

Jos Hakker was een Joodse Amsterdammer die in Antwerpen van 1912 tot 1970 in de Provinciestraat een bakkerij uitbaatte. Tijdens de oorlogsjaren sloeg hij op de vlucht voor de razzia’s van de Duitse bezetter. In 1943 werd hij opgepakt en op de trein naar het vernietigingskamp van Auschwitz gezet.

“Hij is er in op wonderbaarlijke wijze geslaagd om te ontsnappen. En hij is dan toegetreden tot het verzet in het Luikse,” vertelde schepen Marinower. In 1945 wordt bakker Hakker met zijn zoon herenigd en heropent hij zijn bakkerij in de Provinciestraat.

Gedenkplaat

“We vonden dat het passend was om net in deze periode van de 75ste verjaardag (van de bevrijding van het concentratie- en nazivernietigingskamp van Auschwitz-Birkenau; nvdr) Jos Hakker , de uitvinder van het Antwerpse Handje,  te herdenken door die plaat aan te brengen,” verduidelijkt de schepen.  

Bij bakkerij Kleinblatt

In 1970 sloot Jos Hakker zijn bakkerij definitief. Nadien werkte hij nog enkele jaren bij de bekende bakkerij Kleinblatt die ook in de Provinciestraat gevestigd is. Henry Maneles, de bakker van Kleinblatt, heeft goede herinneringen aan Jos Hakker.

“Ik heb hem nog persoonlijk gekend. En hij heeft ons toch de geheimen een beetje onthuld van zijn receptuur die wij tot heden vandaag nog maken,” vertelt Maneles aan Borgerhout TV.  “Uiteraard ook van het Antwerpse Handje,” voegt hij er lachend aan toe.