Sfeerbeelden Parade BorgerRio 2019 (video)

za 22 jun 2019 - 18:18 -- redactie

BORGERHOUT - Zaterdag 22 juni vond de dertiende editie van het gratis stadsfestival Borgerrio plaats. Dit is een uniek en familievriendelijk belevingsfestival met het beste dat de stad te bieden heeft: een bonte mix van mensen, muziek, dans, sport, spel, straattheater, lekker eten en een uitbundige sfeer.

Feest tot zaterdagnacht

BorgerRio biedt tal van andere activiteiten aan op verschillende plaatsen op en rond de Turnhoutsebaan. Er zelfs een afterparty tot zes uur 's ochtends.

Bekijk hiervoor het programma hieronder.

Promenade (11 tot 20 uur)

Naar jaarlijkse traditie wordt de Turnhoutsebaan, één van de drukste toegangswegen tot de stad, verkeersvrij gemaakt en omgeturnd tot een levendige promenade met luidkeelse marktkramers, bonte parades en enthousiaste buurtbewoners. Wie verpozing zoekt te midden van de drukte, kan terecht in de groene oase op het binnenplein van het EcoHuis en Mundo-a. “Inwoners kunnen hier op één plek in de stad terecht voor alle vragen rond energie en duurzaam bouwen en verbouwen. Borgerrio biedt een uitgelezen kans voor de Antwerpenaar om deze unieke dienstverlening beter te leren kennen”, aldus schepen voor leefmilieu Tom Meeuws.

Wereldmarkt (13 tot 18 uur)

Op de wereldmarkt in de Eliaertsstraat tonen lokale verenigingen hun aanbod of belichten ze hun samenwerkingsprojecten in het Zuiden. “Ik raad iedereen aan om van dicht bij kennis te maken met onze Zuidwerking. U kan tegelijkertijd enkele van hun lokale specialiteiten ontdekken”, vertelt schepen voor ontwikkelingssamenwerking Nabilla Ait Daoud.

Parade (15 tot 18.30 uur)

Het hoogtepunt van Borgerrio is onmiskenbaar de parade. Liefst 17 binnen- en buitenlandse dans- en muziekgroepen trekken over de Turnhoutsebaan, met als Borgerhoutse delegaties fanfare ’t Akkoord en Dakka Hicham Marso, een traditionele Marokkaanse muziekgroep. Uitkijken is het ook naar The Royal Burundi Drummers. Hun trommels zijn gemaakt van massieve boomstammen die vijftien kilogram wegen. Met onnavolgbare ritmes en onmenselijk hoge sprongen brengen de trommelaars een adembenemend en uniek schouwspel, dat werd uitgeroepen tot UNESCO erfgoed.

Mombasa Stage (14 tot 22 uur)

Het Moorkensplein met op de achtergrond het gerestaureerde districtshuis vormt het decor van een uitgelezen muziekprogramma met onder andere rock, fanfaremuziek en mariachi. De presentatie is in handen van MC Lily, die dankzij het televisieprogramma ‘Belgium’s Got Talent’ in heel Vlaanderen bekend werd met haar rap over diversiteit.

PopuLaar (11 tot 20 uur)

Op het Laar speelt Theater FroeFroe om 11.30 en 13.30 uur Zeeboenk, een familievoorstelling ‘voor en over mannen met baarden en loze meisjes die willen gaan varen’. Tussen of tijdens de voorstellingen kunnen bezoekers op het Laar rondsnuisteren op de rommelmarkt of zich vergapen aan oldtimerfietsen, cruisers en fixed bikes op Laar Bicyclette.

Tijdens de rommel- en fietsmarkt spelen een aantal Antwerpse groepen dansbare muziek op de Bakeliet Stage.

Play-off Plaza (13 tot 18 uur)

Aan de Drink is Play-off Plaza het avonturenpark voor jong en wat ouder: een mix van originele attracties en sporthelden. Boksdemo’s, sumoworstelen, panna-tornooien, FIFA-wedstrijden, springkastelen, pamperpalen, grime, airbrush-tattoos... . Lokale jeugd- en sportverenigingen tonen er ondertussen hun aanbod in een standje of op de Play-off Plaza stage. De rappers van SLM sluiten dit podium af.

Low Tech Festival (13.30 tot 17.30 uur)

De Roma wordt omgetoverd tot een Low Tech Festival voor heel de familie met creatieve workshops, keynotes van inspirerende sprekers, muzikale interventies en eigenzinnige installaties. Kris De Decker, oprichter van Lowtech Magazine, maakt de bezoeker wegwijs in het begrip low tech. Trashbeatz tovert afval om tot knotsgekke muziekinstrumenten. Bij de reus van Proper Borgerhout kan de bezoeker zijn winkeltas inwisselen voor een herbruikbare versie, en op de door ouders geduwde Mallemolen genieten de kinderen van een paar rondjes draaimolenplezier.

Afterparty (23.00 tot 06.00 uur)

De afterparty van Borgerrio in de Pekfabrik belooft tropische vibes, met onder andere Faisal, bekend van Studio Brussel, achter de draaitafels.

Afvalvrij Borgerrio

Borgerrio is ontstaan na de UNCED Wereldconferentie voor milieu en ontwikkeling in Rio (1992). “Onze ambitie is niet min: wij willen van Borgerrio dé referentie maken inzake het afvalarm, en op termijn zelfs afvalvrij, organiseren van evenementen in de stad Antwerpen. Dat kunnen we uiteraard niet alleen: we slaan dan ook de handen in elkaar met stedelijke en externe partners, en bouwen zo elk jaar verder aan die ambitie”, zegt Marij Preneel, districtsburgemeester en bevoegd voor onder andere afvalbeleid. Samen met OVAM, Fost Plus, het EcoHuis en Proper Borgerhout werkte het district een ambitieus afvalplan uit. De stadsdiensten ondersteunen logistiek en leveren de herbruikbare bekers.

•             Aparte inzameling van PMD en restafval voor bezoekers aan 60 opvallende afvaleilanden;

•             Aparte inzameling van PMD, restafval en papier & karton door standhouders;

•             Begeleiding van standhouders rond gebruik van ecologische catering en afvalbeheer, in samenwerking met Ecofest en winkeliersvereniging Boho2140;

•             Gebruik van herbruikbare bekers aan het hoofdpodium op het Moorkensplein;

•             Herbruikbare drinkbussen voor medewerkers en vrijwilligers;

•             Verbod op flyeren, confetti en ballonnen.

De stad fleurt ook 42 papiermanden op de Turnhoutsebaan, het Moorkensplein en het Laar op met vuilbakhoezen in de Borgerrio-kleuren. Die blijven ook hangen na Borgerrio. Schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau is blij met dit initiatief: “Zichtbare en mooie vuilnisbakken vallen op en zorgen voor minder zwerfvuil. Zonder dat kleurrijk tintje dreigen ze helemaal onopvallend te worden tijdens de festiviteiten. En ze dragen ook nog eens bij tot het feestgevoel. Meer redenen hebben we niet nodig.”

Borgerrio is een samenwerking tussen de stad Antwerpen en het district Borgerhout, winkeliersvereniging BoHo2140, Bar Bakeliet, café Mombasa, ’t Werkhuys, De Griffier, Proper Borgerhout, De Roma, 11.11.11, Mundo-a, EcoHuis en nog heel wat meer lokale partners.

Sfeerbeelden Parade BorgerRio 2019 (video) Borgerhout TVSfeerbeelden Parade BorgerRio 2019 (video) Borgerhout TVSfeerbeelden Parade BorgerRio 2019 (video) Borgerhout TVSfeerbeelden Parade BorgerRio 2019 (video) Borgerhout TVSfeerbeelden Parade BorgerRio 2019 (video) Borgerhout TVSfeerbeelden Parade BorgerRio 2019 (video) Borgerhout TVSfeerbeelden Parade BorgerRio 2019 (video) Borgerhout TVSfeerbeelden Parade BorgerRio 2019 (video) Borgerhout TV