Familie Marinower plaatst drie struikelstenen in Kroonstraat (video)

do 16 mei 2019 - 14:02 -- redactie

BORGERHOUT - In de Kroonstraat in Borgerhout kwamen voor de gevel van het huis nummer 189 de familie Marinower en vrienden samen. Want daar pakte in 1942 de Duitse bezetter tijdens een razzia 71 Joden op. Onder hen Rosa Marinower en haar twee kinderen René, vier en een half jaar oud en Nathan toen drie jaar oud. Enkele dagen later werden ze in Auschwitz vergast.

Herdenkingsmogelijkheid

Van de slachtoffers van de Holocaust bestaan vaak geen overblijfselen en dus ook geen persoonlijke, fysieke herdenkingsmogelijkheid. “Ze hebben geen stoffelijk overschot achtergelaten. Ze rusten niet in zachte aarde, onder een bebloemde zerk, waar wij ons zouden kunnen komen bezinnen. Of waar wij hen zouden kunnen bewenen of eren,” verduidelijkte Claude Marinower in zijn toespraak.

Struikelstenen

Maar dankzij de vergulde, gepersonaliseerde struikelstenen die in de stoep voor het huis van slachtoffers van de nazivervolging worden gelegd, is er voor de nabestaanden nu eindelijk een fysieke herinneringsplaats.

Antwerpen

In 1.300 Europese steden liggen 65.000 Stolpersteine of struikelstenen. Antwerpen besliste pas vorig jaar om het leggen van deze stenen toe te laten. Dat gebeurde mede dankzij adviezen van een wetenschappelijke commissie onder leiding van professor Herman Van Goethem over hoe Antwerpen met zijn oorlogsverleden het best omgaat. 

 

 

 

 

Familie Marinower plaatst drie struikelstenen in Kroonstraat Borgerhout TVFamilie Marinower plaatst drie struikelstenen in KroonstraatFamilie Marinower plaatst drie struikelstenen in KroonstraatFamilie Marinower plaatst drie struikelstenen in KroonstraatFamilie Marinower plaatst drie struikelstenen in KroonstraatFamilie Marinower plaatst drie struikelstenen in KroonstraatFamilie Marinower plaatst drie struikelstenen in KroonstraatFamilie Marinower plaatst drie struikelstenen in Kroonstraat