Struikelstenen voor slachtoffers nazivervolging WOII in Borgerhout (video)

wo 6 mrt 2019 - 21:37 -- redactie

BORGERHOUT – In het voetpad voor huisnummer 2 aan het Moorkensplein werden twee struikelstenen gelegd. Want daar woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog Léon en Simon Helfgott. Simon was verzetsstrijder en werd op 23 april 1943 in Deurne vermoord. Léon werd in mei 1943 in het concentratiekamp van Auschwitz vermoord.

Herdenken

Van de slachtoffers van de nazivervolging bestaat vaak geen persoonlijke, fysieke herdenkingsmogelijkheid. Dankzij deze struikelstenen wel.

Ook buiten Borgerhout

Op andere plaatsen in Borgerhout maar ook in Berchem en in Antwerpen werden vandaag in het totaal 30 struikelstenen gelegd. Dat gebeurde met steun van de Brusselse Association pour la Mémoire de la Shoah.

Berlijnse kunstenaar

De struikelstenen zijn ontworpen door de Berlijnse kunstenaar Gunter Demnig. Hij kwam speciaal naar Antwerpen voor het plaatsen van deze 30 herdenkingsstenen.  In heel Europa zijn er nu al 70.000 dergelijke struikelstenen.

 

Struikelstenen voor slachtoffers nazivervolging WOII in Borgerhout Moorkensplein Stolpersteine Struikelstenen voor slachtoffers nazivervolging WOII in Borgerhout Moorkensplein Stolpersteine Struikelstenen voor slachtoffers nazivervolging WOII in Borgerhout Moorkensplein Stolpersteine