Schepen Karim Bachar opent buurtcompostplek in Borgerhout (video)

BORGERHOUT - In de samentuin ‘Werktuyn’, achter ’t Werkhuys in Borgerhout, heeft schepen voor samenlevingsopbouw Karim Bachar een buurtcompostplek officieel geopend. Het is een samenwerking tussen de stad en Stadsakker waardoor twintig  gezinnen hun groenafval hier kunnen composteren.

“En die compost kunnen ze dan ofwel thuis gaan gebruiken. Ofwel hier zelf. Los van het feit dat het goed is voor het groenafval is het ook goed dat het mensen samenbrengt. Dat het hier een betere plek maakt voor de buurt,” vertelt schepen Bachar.

Hij voegt er meteen aan toe dat de capaciteit van de buurtcompostplek in de samentuin ‘Werktuyn’ het groenafval van maximaal twintig gezinnen aankan. “Uiteraard is het kleinschalig op dit moment en moet het groeien. En dan zullen we in de toekomst zien waar we dat nog zouden kunnen uitbreiden,” zegt de schepen. Verspreid over de stad Antwerpen zijn er intussen ongeveer twintig buurtcompostplekken.

Riek

Schepen Bachar had voor de mensen van de Werktuyn ook een riek als geschenk bij. Die werd door de vrijwilligers met grote dank ontvangen. “Wat ik met deze riek ga doen? Mest opscheppen en als compost gebruiken,” zei buurtbewoonster Greet Mathijsen aan Borgerhout TV. Zij doet mee aan het project omdat ze samen met anderen uit de buurt groenten wil kweken.

Samenwerken

Haar collega Karine De Meyer liep al eens een jaar stage op een boerderij en leerde daar veel bij over groenten kweken. Ook zij vindt het sociale aspect zeer belangrijk. “Ik vind het plezant om buiten te werken met allemaal mensen die dat graag doen. En dan een babbeltje. En werken in de tuin, ja,” vertelt ze enthousiast.

Klimaat

Een buurtcompostplek heeft een positieve impact op het klimaat. In een composthoop werken namelijk veel kleine insecten aan de verwerking van het groenafval. Er ontstaat zo dus meer biodiversiteit in de stad.

Gezinnen en andere buurtbewoners gebruiken die compost dan weer in hun eigen tuin of moestuin, en zo wordt de omgeving groener. Niet alleen door het gebruik van de zelfgemaakte compost, maar ook doordat er immers minder vuilniswagens nodig zijn om het gft-afval op te halen en buiten de stad te brengen.

Antwerpenaren die zelf aan de slag willen met compost kunnen voor meer informatie terecht op www.stadsakker.org.

 

Schepen Karim Bachar opent buurtcompostplek in Borgerhout Werkhuys in de Zegelstraat  in samentuin WerktuynSchepen Karim Bachar opent buurtcompostplek in Borgerhout Werkhuys in de Zegelstraat  in samentuin WerktuynSchepen Karim Bachar opent buurtcompostplek in Borgerhout Werkhuys in de Zegelstraat  in samentuin WerktuynSchepen Karim Bachar opent buurtcompostplek in Borgerhout Werkhuys in de Zegelstraat  in samentuin WerktuynSchepen Karim Bachar opent buurtcompostplek in Borgerhout Werkhuys in de Zegelstraat  in samentuin WerktuynSchepen Karim Bachar opent buurtcompostplek in Borgerhout Werkhuys in de Zegelstraat  in samentuin WerktuynSchepen Karim Bachar opent buurtcompostplek in Borgerhout Werkhuys in de Zegelstraat  in samentuin WerktuynSchepen Karim Bachar opent buurtcompostplek in Borgerhout Werkhuys in de Zegelstraat  in samentuin Werktuyn