Fietsstraat Turnhoutsebaan komt er voor eind dit jaar (video)

BORGERHOUT – Vorige week maakte Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open vld) bekend dat ze van de Turnhoutsebaan in Borgerhout een fietsstraat wil maken. Ze was zich naar eigen zeggen vooraf niet bewust dat haar aankondiging de talk of the town in Borgerhout zou worden. “Eh ja, klaarblijkelijk wel. Maar alleszins heb ik voorheen heel wat vragen gekregen om van die Turnhoutsebaan, om daar te zorgen voor meer verkeersveiligheid, om daar een verandering in te brengen. Wel, dat heb ik gedaan. We hebben een voorstel op tafel gelegd om in overleg met het districtsbestuur, met het stadsbestuur van Antwerpen, om te kijken hoe we kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid op die Turnhoutsebaan,” zegt minister Peeters.

Fietsstraat

De aankondiging van een fietsstraat voor de Turnhoutsebaan verraste niet alleen Borgerhout maar ook het Antwerpse stadsbestuur. “Eh ja, verrast. Maar anderzijds moet je toch ook weten dat mijn administratie, het Agentschap Wegen & Verkeer, al sinds 2015 met het stadsbestuur aan het onderhandelen is over hoe die Turnhoutsebaan er nu moet uitzien. Nu, men kan blijven onderzoeken, men kan blijven palaveren maar finaal stellen we vast dat daar op jaarbasis 40 tot 50 verkeersongevallen gebeuren en bij twee derde van die verkeersongevallen is er een kwetsbare weggebruiker betrokken. Nu kunnen we nog jaren palaveren en daar jaar na jaar opnieuw 50 ongevallen laten gebeuren. Maar dat wil ik niet. Dat kunnen we niet tolereren,” legt de minister vastberaden uit.

Ze voegt er meteen aan toe dat ook op lange termijn bekeken wordt wat op de Turnhoutsebaan moet veranderen. “Er is een studie lopende bij de Lijn inzake de premetrotunnel en de opening van 4 ongebruikte premetrostations in Borgerhout en Antwerpen-Noord. En er is een studie lopende bij AWV voor de langere termijn inrichting,” onderlijnt ze.  

Timing fietsstraat

Op de vraag wanneer de Turnhoutsebaan tot fietsstraat omgevormd zal zijn, antwoordt ze resoluut. “Die fietsstraat zal er alleszins tegen het eind van het jaar zijn,” aldus Peeters.

Fietsersprotest van 2014

Die timing zal de deelnemers aan het grote fietsersprotest van 2014 op de Turnhoutsebaan zeker en vast plezieren. Eén van hen is Vlaams parlementslid Willem-Frederik Schiltz. Hij wordt eind dit jaar schepen van de stad Antwerpen ter vervanging van huidig schepen Karim Bachar. “Ik ben superblij. Iedereen die wel eens op de Turnhoutsebaan fietst die weet, die kent die auto’s die rakelings langs scheren, inhaal maneuvers, gevaarlijke trambedding en dergelijke meer. Dus ik ben blij dat er nu zowel voor de fietsers maar ook voor de automobilisten eindelijk duidelijkheid komt. Turnhoutsebaan fietsstraat: ge blijft achter de fiets! Een beetje trager. Een beetje rustiger en veiliger voor iedereen,” verklaart Schiltz.

Volledige heraanleg noodzakelijk

Op zich is de huidige Turnhoutsebaan niet echt geschikt als fietsstraat. Daarvoor is een volledige heraanleg inclusief een lokaal en bovenlokaal verkeerscirculatieplan nodig. Bovendien moet deze Vlaamse gewestweg in principe overgedragen worden van Vlaamse bevoegdheid naar een stadsbevoegdheid. Over wie de broodnodige heraanleg zal betalen, is het laatste woord ook nog niet gezegd.

 

Fietsstraat Turnhoutsebaan komt er voor eind dit jaar Lydia Peeters Willem-Frederik Schiltz Borgerhout TVFietsstraat Turnhoutsebaan komt er voor eind dit jaar Lydia Peeters Willem-Frederik Schiltz Borgerhout TVFietsstraat Turnhoutsebaan komt er voor eind dit jaar Lydia Peeters Willem-Frederik Schiltz Borgerhout TVFietsstraat Turnhoutsebaan komt er voor eind dit jaar Lydia Peeters Willem-Frederik Schiltz Borgerhout TVFietsstraat Turnhoutsebaan komt er voor eind dit jaar Lydia Peeters Willem-Frederik Schiltz Borgerhout TVFietsstraat Turnhoutsebaan komt er voor eind dit jaar Lydia Peeters Willem-Frederik Schiltz Borgerhout TV