TM ROCCO heeft contract met Vlaamse overheid op zak voor Oosterweelwerken op Rechteroever (video)

ANTWERPEN/BORGERHOUT - Aannemersconsortium TM ROCCO is donderdag officieel aangesteld voor de Oosterweelwerken op de rechteroever. Die starten vanaf 18 oktober om en rond het Viaduct van Merksem.

Ingrijpend

"Werken die zeer ingrijpend zullen zijn. Want het viaduct, toch een iconisch onderdeel van de huidige Antwerpse Ring, gaat op de schop en zal vervangen worden door een verdiepte ring. We zullen de rest van het decennium nodig hebben om het Oosterweelproject helemaal af te ronden. Maar het belang van vandaag valt echt niet te onderschatten," zei Vlaams Minister-President Jan Jambon in zijn gelegenheidstoespraak.

2,3 miljard euro

TM ROCO realiseert niet alleen de vernieuwde Antwerpse Ring, maar bouwt ook de Kanaaltunnels op de bodem van het Albertkanaal. Een Vlaamse investering van maar liefst 2,3 miljard euro. "Met één ambitieuze pennenstreek zetten we zomaar één van de laatste maar ook meest ingrijpende fase van Oosterweel in. Eén van de grootste mobiliteits- en leefbaarheidsprojecten in onze geschiedenis," verklaarde Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Als alles goed gaat, zullen de werken In 2030 klaar zijn en wordt dan de Oosterweelverbinding in gebruik genomen.

Dialoog met de buurt

De werken die vanaf volgende maand van start gaan, zullen een grote impact hebben op de omwonenden. Om het Viaduct van Merksem te kunnen afbreken, wordt er eerst een tijdelijke snelweg – de Bypass – gebouwd. Die loopt parallel met het huidige Viaduct. De voorbereidende werkzaamheden om deze Bypass te kunnen bouwen, beginnen vanaf 18 oktober. Dan worden de beide opritten richting Nederland in Merksem afgesloten. Pas in 2030 wordt dit verkeerscomplex, in een compleet nieuwe vorm, terug beschikbaar voor het verkeer. 

 "We beseffen dat we quasi in de voor- of achtertuin van mensen zullen werken. Daarom mogen de voordelen van deze impactvolle werken niet enkel voelbaar zijn na de oplevering. Ook tijdens de werken maken we werk van een veilige omgeving voor de buurt, waar ruimte is voor groen", zegt Luc Hellemans, algemeen directeur van Lantis. "Een intense dialoog met de buurt moet ons toelaten om de vinger aan de pols te houden van de bezorgdheden en vragen die er leven. Het meest indrukwekkende bouwwerk van Vlaanderen moet tegelijkertijd de meest leefbare werf van Vlaanderen worden", besluit Hellemans.  

Vlaamse expertise

 Het laatste onderdeel van de Oosterweelverbinding wordt gerealiseerd door een indrukwekkend consortium van Vlaamse topbedrijven. Met tien zijn ze, de partners van de Tijdelijke Maatschap ROCO (Rechteroever Compleet). Het gaat om BESIX, DEME Infra, Dredging International, JAN DE NUL, CORDEEL Zetel Temse, DENYS, FRANKI Construct, WILLEMEN Infra, VAN LAERE, en BAM Contractors. De voorbije jaren werd er, samen met Lantis, hard gewerkt aan de voorbereidingen en aan het contract waar vandaag een handtekening onder werd gezet.

 

TM ROCCO BESIX, DEME Infra, Dredging International, JAN DE NUL, CORDEEL Zetel Temse, DENYS, FRANKI Construct, WILLEMEN Infra, VAN LAERE, BAM Contractors Borgerhout TV