Vier het Offerfeest in familiekring zonder grote bijeenkomsten (video)

za 25 jul 2020 - 23:55 -- redactie

BORGERHOUT TV: Meneer Van Ranst, op het einde van deze maand is er het offerfeest.

MARC VAN RANST: Ik denk net zoals bij de Ramadan die eigenlijk zeer, zeer goed gegaan is dat we net hetzelfde moeten doen voor het Offerfeest. Dat betekent dat dit eigenlijk terug een feest zou moeten zijn in familieverband en zonder die grote bijeenkomsten. Dus die bubbel van 10 die er nu is in Antwerpen, in alle gemeenten in Antwerpen, ja daar houdt men zich aan.  En ik heb er geen enkele twijfel over dat men dat ook zal doen en dan loopt dit ook weer goed af.”, verklaarde Marc Van Ranst aan Borgerhout TV.

Offerfeest

Op 31 juli vieren de moslims, net als op andere plaatsen in de wereld, het Offerfeest. Het is een feest van vreugde, verzoening en aandacht voor armen in de samenleving. Het Offerfeest is een beetje vergelijkbaar met Kerstmis, waarbij christenen vaak in familieverband de geboorte van Jezus vieren.

Moskee

Normaal wordt eerst de moskee bezocht, waarna men elkaar begroet en feliciteert. Vele moslimgezinnen offeren ter nagedachtenis van de profeet een dier. Dat is doorgaans een schaap. Het vlees wordt dan verdeeld onder familie, vrienden of minderbedeelden. Vaak doet men ook een gift aan armen of hulporganisaties. Deze offergave staat symbool voor trouw, liefde en dienstbaarheid. Daarna wordt het feest uitgebreid gevierd met familie en vrienden, waarbij heerlijke gerechten worden voorgeschoteld.

Gesloten

Omwille van de coronacrisis heeft de Federatie van Marokkaanse moskeeën zondagnamiddag beslist om tot eind augustus alle activiteiten stop te zetten. Dat betekent dat alle deze moskeeën tijdens het Offerfeest gesloten zullen zijn. Men roept ook op om het feest vooral in gezinsverband te vieren. 

 

Vier het Offerfeest in familiekring zonder grote bijeenkomsten Marc Van Ranst Borgerhout TV offerfeest moskee