Celstraf voor geweld tegen politie op Turnhoutsebaan (foto)

di 11 dec 2018 - 22:17 -- redactie

ANTWERPEN/BORGERHOUT - Op 1 september 2017 reed een vrouw met de auto op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Omdat ze gevaarlijk rijgedrag vertoonde, wilden twee politieagenten van het Orida-fietsteam haar controleren.  Toen ze met hoge snelheid in de richting van de politieagenten reed, zag één agent zich genoodzaakt om zijn wapen te trekken. Op het laatste nippertje draaide de vrouw af naar de Jaak De Braeckeleerstraat. Daar crashte ze tegen een metalen beugel op het voetpad.

Alcohol en drugs

De bestuurster van de auto had gedronken en was gekend voor drugsgebruik en -bezit. In de auto zaten nog een tweede vrouw en twee meisjes van 15 en 16 jaar.

Geweld tegen agenten

Nadat de auto tot stilstand was gekomen, begon de bestuurster luidkeels te roepen. Een aantal jongeren in de straat reageerde en geraakte in het incident betrokken. De politieagenten werden door hen bedreigd, bespuwd, bekogeld, geslagen en gestampt. Eén inspecteur was vier dagen arbeidsongeschikt, de andere één dag. “Voor ons is dit een principezaak: geweld tegen de politie is onaanvaardbaar”, zei Christian Clement als advocaat van de agenten, de lokale politie en de stad Antwerpen.

Dader geïdentificeerd

De vijf beklaagden werden dankzij beeldmateriaal geïdentificeerd. Het gaat over de 21-jarige Oilid D. Hij is een arbeider van de reinigingsdienst van de stad Antwerpen en had één van de inspecteurs een harde trap in het kruis gegeven. Oilid werd als aanstoker beschouwd. De 21-jarige Hamza T. ontkende dat hij een politie-inspecteur een slag op de rug zou hebben gegeven. De twee andere beklaagden Adnane E.A. (20) en Mohamed E.J. (22) hadden de politie-inspecteurs met voorwerpen bekogeld. Najib E.Y. (22) had één van die voorwerpen aangereikt.

Straffen

Hamza T. kreeg een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 9 maanden met uitstel. Oilid D. heeft een werkstraf van 200 uur gekregen. De andere verdachten werden ook tot werkstraffen veroordeeld. Adnane E.A. kreeg wegens verboden wapenbezit nog een bijkomende celstraf.

Celstraf voor geweld tegen politie op Turnhoutsebaan (foto) Borgerhout