..

Opening van 19 gerenoveerde centers in Borgerhout (video)

BORGERHOUT - Een klein jaar geleden startte AG VESPA met de renovatiewerken. De eerste 19 ruimtes, ter hoogte van de Stenenbrug en de hoek Engelselei – Hogeweg, werden flink onder handen genomen. De aannemer reinigde de gevel van historisch metselwerk en natuursteen en voerde stabiliteits- en waterwerende werken uit. Maar ook werden er betonvloeren, gevelschrijnwerk en luifelconstructies geplaatst, net als beglazing en aluminium buitenschrijnwerk, ventilatie, elektriciteit, water en zonneluifels.

Nieuw leven onder de spoorweg

De eerste 12 uitbaters die een goedgekeurd projectvoorstel indienden, installeerden zich nu in hun center. Het gaat om:

 • Atelier voor zeefdruk, ontwerp en illustratie, expo’s
 • Acanthus: atelier houtsnijden
 • Borger Bottles: winkel craft beer
 • Bruis: craft soda, winkel, labo en horeca
 • Cabardouche: ambachtelijke bierbrouwerij
 • Center Flow: sport- en groepslessen
 • Devillé Arcade: speelhal en werkplaats voor videogames
 • Hart & Ziel: plantenzaak
 • L'esprit du sable: pottenbakkerij
 • Nada: mosmuren
 • Scharrelvos: tweedehands kinderkleding en geboortelijsten
 • The Popcycle: ijsjeszaak

Centraal

Naast winkel en-atelierruimte werd er ook een centraal voorzieningencenter geïnstalleerd met een keuken en sanitaire voorzieningen die door alle concessiehouders kunnen worden benut. En één center doet dienst als buurtfietsenstalling. Buurtbewoners kunnen hier een plekje huren om hun fiets veilig  te stallen.

Drie types centers

Voor een gevarieerd uitzicht met verschillende invullingen, werkte architectenbureau NU Architectuuratelier verschillende types centers uit. De 19 opgeleverde centers zijn hier een mooie mix van :

 • 10 basic types: Hier is gekozen voor een eenvoudige gevel in glas die in de boog van de center zelf wordt geplaatst. Daardoor krijgen ook functies die een beperktere ruimte nodig hebben een plek in het vernieuwde spoorweggewelf.
 • 6 maxi types: Deze versie heeft een uitsprong van 1,1 meter ten opzichte van de bakstenen center en werkt met een voorzetstructuur in staal en glas. Dat biedt meer gebruiksoppervlakte, meer lichtinval en zelfs de mogelijkheid om een aantal centers met elkaar te verbinden. Zo zijn er twee ‘maxi-duo’s’ gebouwd.
 • 3 medio types: Dit vormt een mix van een maxi en basic type. Zoals bij het minimale type wordt glas in de boog van de center zelf geplaatst. Analoog aan het maximale type wordt voor de center een stalen voorzetstructuur geplaatst maar dan zonder glas. Die doet dienst als overdekte  ruimte.

Kans op renovatie van 20 bijkomende centers

Als deze testfase binnen een jaar een positieve evaluatie krijgt, neemt AG VESPA  verderop nog eens een 20-tal centers onder handen.

Dit stadsproject wordt gefinancierd door het stadsvernieuwingsfonds van de Vlaamse Overheid en loopt in samenwerking met Infrabel, de eigenaar van het spoorweggewelf.

Antwoord op vraag

De herontwikkeling van de ruimtes onder de spoorwegberm kadert in een groter project van de stad en het district om het hele gebied rond de Engelselei op te waarderen en te verlevendigen. Ook bieden de renovaties een concreet antwoord op de vraag naar meer ruimte in Borgerhout voor productie, ateliers, ambachten, horeca en ander ondernemerschap.

Heraanleg Engelselei

Het district Borgerhout startte aansluitend op de renovatie van de centers ook met de heraanleg van de Engelselei zelf en van de groenzone achter dienstencentrum De Fontein. Hier komt een groene wandel- en fietsboulevard.

Nog kandidaten gezocht

Op dit moment wordt nog voor 3 maxi types een creatieve invulling gezocht. Geïnteresseerde kandidaten kunnen hun uitgewerkt projectvoorstel indienen op www.agvespa.be (klik hier voor de rechtstreekse link) of een mail sturen naar info@vespa.antwerpen.be.  Meer uitgebreide informatie over de centers staat op www.agvespa.be

 

Opening van 19 gerenoveerde centers in Borgerhout Engelselei Borgerhout TV AG VEspaOpening van 19 gerenoveerde centers in Borgerhout Engelselei Borgerhout TV AG VEspaOpening van 19 gerenoveerde centers in Borgerhout Engelselei Borgerhout TV AG VEspaOpening van 19 gerenoveerde centers in Borgerhout Engelselei Borgerhout TV AG VEspaOpening van 19 gerenoveerde centers in Borgerhout Engelselei Borgerhout TV AG VEspaOpening van 19 gerenoveerde centers in Borgerhout Engelselei Borgerhout TV AG VEspaOpening van 19 gerenoveerde centers in Borgerhout Engelselei Borgerhout TV AG VEspaOpening van 19 gerenoveerde centers in Borgerhout Engelselei Borgerhout TV AG VEspa