Wie helpt mee aan onderzoek luchtkwaliteit Turnhoutsebaan? (video)

do 22 nov 2018 - 13:47 -- redactie

BORGERHOUT - Een multidisciplinair team van de Universiteit Antwerpen onderzoekt op welke manier windstromen de luchtkwaliteit in bepaalde straten kunnen beïnvloeden. “We gaan met een team van zowel ingenieurs als architecten kijken hoe we door het verhogen of het verlagen van gebouwen of de ontwikkeling van meer openbare ruimte luchtstromen in een straat kunnen beïnvloeden,” legt professor Pieter Billen van de Universiteit Antwerpen uit.

Wind sturen

Dat is belangrijk want de hoogte van een gebouw heeft een invloed op de hoeveelheid wind die in de onmiddellijke omgeving van dat gebouw ontstaat. Wanneer men via keuzes in stadsontwikkeling  voor een goede doorstroming van de wind doorheen een stad zorgt, dan kan je daarmee vervuilde lucht afvoeren.

Fotokatalyse

“We zullen ook nagaan hoe die luchtstromen de natuurlijke afbraakprocessen van schadelijke stoffen kunnen versnellen,” voegt professor Billen eraan toe. Het is immers bekend dat gevels en muren die met een laag titaniumdioxide bekleed zijn, vervuilde lucht in onschadelijke stoffen kunnen omzetten. De snelheid van dat fotokatalytisch proces wordt sterk beïnvloed door de hoeveelheid zonlicht die er op schijnt. Het meest efficiënt is dus fotokatalytische stoffen aanbrengen op de meest zonrijke gevels en via windsturing de vervuilde lucht daar naartoe leiden.

Inwoners

De onderzoekers hebben voor hun experiment de hulp nodig van de inwoners van Borgerhout. “We moeten kleine apparatuur en kleine meetinstrumenten op sommige gevels en ramen van de Turnhoutsebaan en de Plantin en Moretuslei kunnen aanbrengen,” verduidelijkt professor Billen.

Meehelpen?

Binnenkort laat het onderzoeksteam via onder andere Borgerhout TV weten welk straatsegment daarvoor in aanmerking komt. Kandidaten die willen meehelpen, kunnen nu al een mail naar info@borgerhout.tv sturen.

 

Wie helpt mee aan onderzoek luchtkwaliteit Turnhoutsebaan? Borgerhout TVWie helpt mee aan onderzoek luchtkwaliteit Turnhoutsebaan? Borgerhout TVWie helpt mee aan onderzoek luchtkwaliteit Turnhoutsebaan? Borgerhout TVWie helpt mee aan onderzoek luchtkwaliteit Turnhoutsebaan? Borgerhout TVWie helpt mee aan onderzoek luchtkwaliteit Turnhoutsebaan? Borgerhout TVWie helpt mee aan onderzoek luchtkwaliteit Turnhoutsebaan? Borgerhout TV