"Tuinwijk moet geholpen worden"

In de speeltuin aan de Tuinwijk in Borgerhout protesteerden begin dit jaar actievoerders met stofmaskers voor de mond tegen het fijn stof en de geluidsoverlast van de Ring en de E313. Voor Francois Wijnen van buurtvereniging De Notenkrakers is de maat vol.

"De cijfers spreken voor zich: de geluidsoverlast bedraagt hier 68 dba. Wat betreft fijn stof worden wij hier geconfronteerd met 70 microgram per kubieke meter terwijl de norm 25 microgram is." zegt Wijnen. 

Nieuwe geluidsschermen

Met deze alarmerende cijfers in de hand pleiten de actievoerders daarom met aandrang voor nieuwe geluidschermen in de Tuinwijk. Districtsschepen Zohra Othman (PVDA+) van Borgerhout heeft het dossier met stadsschepen van leefmilieu Nabila Ait Daoud (N-VA) reeds besproken. Volgens Ait Daoud heeft de stad voor de eerste keer in de geschiedenis 2,4 miljoen Euro uitgetrokken voor nieuwe geluidsschermen. Omdat de norm voor fijn stof overschreden is, verwachten zowel de stad als het district Borgerhout dat de Vlaamse regering zal bijspringen.

Borgerhout betaalt mee

Volgens de stadsschepen werken de diensten van de stad alvast aan een lijst van districten waar de nood aan geluidsschermen het hoogst is. Intussen heeft het districtsbestuur van Borgerhout beslist om 5 procent van de kost van nieuwe geluidschermen in de Tuinwijk op zich te nemen.

Tuinwijk vraagt nieuwe geluidsschermen